Overwaarde woning inzetten

Gezien de huidige prijzen van woningen hebben veel huiseigenaren een flinke overwaarde op hun woning. De overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de hypotheekschuld dat op de woning rust. Volgens onderzoek gebruiken de meeste mensen het vrijgekomen vermogen uit hun woning aan aanpassingen in en om het huis. Maar waarvoor kun je de overwaarde nog meer inzetten en waar moet je op letten?

De overwaarde
Stel je hebt nu een hypotheek van EUR 300.000, – en je huidige woning heeft een marktwaarde van EUR 400.000, -. Je hebt dan een overwaarde van EUR 100.000, -. Deze overwaarden kun je opnemen voor bijvoorbeeld een verbouwing of schenking. Het opnemen van de overwaarde heeft wel financiële en fiscale gevolgen. Het is daarom belangrijk dat je je goed laat adviseren.

Overwaarde opnemen
De hypotheekadviseur kan je adviseren over de diverse mogelijkheden die er zijn. Wil je verbouwen of wil je een grote uitgave doen? Wil je bestaande leningen aflossen of wil je een verre reis maken? Het benutten van de overwaarde kan dit mogelijk maken. Soms kan het voordeliger zijn om de gehele hypotheek over te sluiten in plaats van enkel de hypotheek te verhogen binnen de ruimte van de overwaarde. Wij kijken naar alle mogelijkheden.

Kinderen helpen aan een woning
Starters komen steeds moeilijker aan een woning in de huidige woningmarkt. Als ouder kun je hierbij helpen. Wist je dat je EUR 105.302, – belastingvrij mag schenken aan je kind of kleinkind tussen de 18 en 40 jaar als het gebruikt wordt voor de aanschaf van een eigen woning, verbouwing of aflossing van de woninghypotheek?

Laat je goed adviseren
Het opnemen van je overwaarde betekent dat je de hypotheek gaat verhogen en dus je maandlasten omhooggaan. Het is verstandig om je goed te laten adviseren wat de mogelijkheden zijn en de gevolgen van je keuze. Als je de overwaarde niet gebruikt voor je eigen woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. De gevolgen voor de lange termijn, de risico’s die ermee gepaard gaan en de fiscale consequenties moeten goed worden uitgezocht. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten. Denk aan advieskosten, taxatiekosten en eventueel notariskosten. Laat je daarom adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur die alle opties voor jou bekijkt en op zoek gaat naar de beste hypotheek voor jou.

Contact
Onze hypotheekadviseur Wim Bousie bespreekt graag vrijblijvend met jou de mogelijkheden die er zijn voor het benutten van je overwaarde. Of ben je op zoek naar een nieuwe woning en wil je weten hoeveel je kunt lenen. Neem contact met ons op. De koffie staat voor je klaar.

Hypotheek-Match
Landdrostdreef 124
1314 SK Almere

036-20 79 988
info@hypotheek-match.nl

036-2079988