* Voorwaarden; ook wel bekend als “de kleine lettertjes”. Een goede hypotheek is een hypotheek die goed bij je past. Gevoelsmatig zou je denken dat als de rente het laagste is dat je de beste hypotheek te pakken hebt. Niets is minder waar, want wist je bijvoorbeeld dat er aanbieders zijn waar in de voorwaarde staat dat de rente ook nog automatisch zou kunnen dalen naarmate je aflost? Dat je altijd tenminste 10% boetevrij mag aflossen?
Of dat er soms geldverstrekkers zijn waar je onbeperkt mag aflossen uit eigen middelen door bijvoorbeeld spaargeld, schenking of erfenis hiervoor te gebruiken. De rente kan dalen als je woning meer waard is geworden? Zo klinken de “kleine lettertjes” minder spannend toch? Wil je weten welke voorwaarden voor jou gunstig zijn of welke van toepassing zijn op jouw situatie? Dit leggen onze hypotheekadviseurs graag aan je uit in een vrijblijvend hypotheekgesprek.
Hoe ziet zo’n annuïteitenhypotheek er uit?
Normaal gesproken betaal je gewoon rente over de hypotheek die je hebt afgesloten en daarnaast maandelijks een klein bedrag extra als aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek blijft de optelsom van de rente + aflossing gelijk. Je weet dus precies waar je aan toe bent (mits de hypotheekrente niet wijzigt natuurlijk).
Ieder jaar betaal je dus een gedeelte van je hypotheekschuld terug. Daardoor daalt ieder jaar ook weer het bedrag dat je aan rente verschuldigd bent én dat zorgt er dan weer voor dat je ieder jaar steeds meer gaat aflossen. Klinkt fijn toch? En dan hebben we nog iets leuks!
De rente is namelijk aftrekbaar, hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting: de ‘belastingteruggave’. Win, win, win! Wel moeten we erbij zeggen dat je zult merken dat die in de loop der jaren wel heel langzamerhand steeds kleiner wordt.
De lineaire hypotheek
Net als bij de annuïteitenhypotheek betaal je ook bij de lineaire hypotheek gewoon rente over de uitstaande hypotheekschuld, net als dat je ook hier je lening in maximaal 30 jaar terug betaalt. Wat dan het verschil is? Bij de lineaire hypotheek is de aflossing in het begin hoger, dit komt omdat er voor de aflossing vaste bedragen worden vastgesteld en dit bij de betaalde rente wordt opgeteld. Dat zorgt ervoor dat de lineaire hypotheek in de beginjaren ook duurder is dan de annuïteitenhypotheek.
En de oude vormen dan?
Er waren ontzettend veel hypotheekvormen, want er was ook veel toegestaan. Spaarhypotheken, beleggingshypotheken, hoog-laag constructies, premiedepots, hypotheken met een beleggingsverzekering, groeihypotheken; al deze oude vormen bestaan nog steeds en blijven over het algemeen (voorlopig) gewoon vallen onder de ‘oude fiscale spelregels’. Maar waarom hebben we het dan over ‘waren’? Wanneer je nu voor het eerst een eigen huis koopt, kun je geen gebruik meer maken van de oude hypotheekvormen.
Alleen huisbezitters die gaan verhuizen en hun oude hypotheek meenemen kunnen gebruik maken van de mogelijkheden van de oude hypotheekvormen. Het is een ingewikkeld verhaal, waar we je graag advies over geven!